Friday, October 7, 2011

sains kognitif = cognitive science = the study about human mind

           Finally dekat 5 minggu hidup kat bumi kenyalang nih.Tempat yag aku tak expect langsung untuk aku diami. Everything is fine. Sarawak is nice and unimas is superb.But hati nih rase macam ta penah ade.Tapi tu dulu...skarang da sepenuh hati dah ade kat sini..hehe. Trying to adapt to be okey. InsyaAllah semoge Allah permudahkan segalenyer.Dan aku akan buat diri ini betul2 mencintai sains kognitif secinta-cintanya lebih dari cinta aku pade Iman..whoaa! bleyh ker? krik krik..hmm..oke sebenanye bile kite dapat merantau kat tempat orang belajar jauh-jauh but when mention bout Sarawak rase pilu jeh hati maybe sebab jauh dari semua orang. Tape..tanak sedih-sedih dah. Here is my destiny yang aku perlu jalani untuk melengkapkan perjalanan menuju ke satu lagi cabang dalam hidup nih . So entry hari ni just na cerite siket-siket la pasal Sarawak sbb aku un ta la pro sangat kat sini.Ta sempat na explore banyak2 agih.



                                                    arrived at Kuching International airport


           First of all,Sarawak nih different sangat mase first tyme aku datang sini dulu and truly different giller ngan Banting. After checkin kat Merdeka Palace we all decide la nak jalan-jalan kat area waterfront uh macam yang dulu-dulu aku penah datang. Hopefully leyh la meredakan hati yang sedang gundah gulana sebab esok da kene daftar kat unimas dah. Tapi kan tak macam dulu pun, kedai-kedai sume tutup waktu malam yang tinggal just satu kedai makan yang tu pun ta ramai orang. Suppose kat area waterfront yang kat sungai Rajang tuh ramai orang kan tapi seketul due ketul jeh yang ade. Bandar die macam mati waktu malam. Baru la tau camnilah real life orang Sarawak rupernyer. Dorang kire stok baik-baik la..Malam jarang keluar rumah,stay kat rumah.Bezenya ngan Banting..uhuhu rinduu Banting.
                                                 
        Kat unimas  gune sistem apartmentt yang ade 5 bilik. Roomate aku 3 orang now da jadi 2 sebab yang lagi sorang tu da pindah kolej kediaman lain. Dia masuk PALAPES. Askar kot. Aku stakat kawat ghumah satria tuh pun yang pegang bunge mangga jerh tak dan ceq nak kawad-kawad ni lah..hekhek klakar..Housemate and roomate randomly oke la so far pun blum jmpe lagi yang plek2..Alhamdulillah Allah permudahkan segalaenyer sepanjang berada kat sini.



kak fatin (roomate) n fatin (ex-roomate)



                                                        saye n kak hanan (roomate baru)



Tapi taklah mudah sangat nyer pun..Adat merantau memang banyak dugaan..

1.First skali...oh makanan dorang. Tolonglah..Mase first week datang cam exited la bile gi kafe nampak ayam masak merah but bile da rase..Alamak~ nape dye ta pedas..rase cam masam2 cket..nih da cam ayam masak tomato je hmm..Memang minggu tu hari2 ngadap meggie.. sekarang dah oke la boleh la jugak adapt..Alhamdulillah.. :)

2.Secondly..semua orang cakap sal pasport..Aku tader paspot un. Dorang cam terkejut pelik dan heran caner aku leyh masuk sini tanpe pasport..Aku lagi la pelik tengok dorang. Na heran mende..Sarawak Malaysia maa..pe lak na gune2 pasport. Tapi mase uh rase cam ta sedap ati gak la cecepat terus tanye kat HEP.Ya! memang kene ade..tapi bukan pasport la tp Dokumen Perjalanan Terhad (DPT). Ase cam pelik jer..kan Malaysia gak.. haish.. Dorang still kate perlu sebab Sabah n Sarawak ni paling lame un kite boleh ade kat sini 90 hari jer. haih Zafirah kau kene belajar sejarah balik ni.

3.Third..Lappy BARU tu keyboard dye jam pulak dah..tensen gue lah! seb bek ade warranty. FYI, acer ader provide service untuk datang kat tempat korang taw kalau lappy korang der masaalah..so senang cket la..kalu nak pegi hantar,then t gi amek balik kan bnyak kos kan so baik gune servis nih..If still ade warranty so ape dye tuka free..but still kenew bayar for the service dorang datang n betulkan tadi rm60 jer..so dalam seminggu uh aku hangus RM120 due kelip mate sahaje. Kalau kat selangor nih sah2 call abah jer suro settle kan hal lappy nih huhu. Setiap orang len2 dugaan nyer law dok jauh nih. Kene blaja bedikari k.. tapi seb bek parents still support dari jauh..alhamdulillah..kalau tak kekeringanlah daku.

Turn tu course yang ditawarkan aku dapat sains kognitip..heh?? ape tip?..kognitif la.. Sains kognitif. dah ta payah na google2 meyh bace entry nih jeh. nih budak cognition mau story hehe. 

Sains Kognitif tu ape?

Cognitive science is actually the study of  the mind. Mind is equal to brain. Cognition berpusat pada otak. At the beginnig kita belajar macam mana otak berfungsi, apa yang ada dalam otak. The lepastu baru kita apply cognition dalam computational (IT) dan cognition dalam human behavior (psychology). To make it simple kita belajar half  IT and half Psychology. Half hard science half soft science. That is why it is call cognitive. It is all about human mind, human thinking. Lebey kurang gitu la..

Cuba senaraikan sikit subjek-subjek sains kognitif

kat fakulti nih kitorang belaja cognitive psychology, social psychology, human development psychology, lingguistik, basic programming, neurosains, virtual reality, artificial neural network, computational intelligence, cognition and design, cogitive ergonomic, calculus and banyak lagi sbenarnyer.. Tak dan la hakak nak tulih smua..Tapi nampak tak? nampak tak? kalau member amik psychology korang pun blaja psychology jugak. kalau member amik course pure math, korang un bulih buat calculus gak. Kalau member korang amik computer science, korang un bleh buat programming gak. Kalau member korang blaja design, korang pun boleh buat design gak. Hah nampak tak? smua yang member korang buat smua korang boleh buat. terer tak terer? mane ade orang boleh buat serba serbi cenggini. Budak cog.science je tau. hikhik. Sebabnye back to the basic la cognition kan is all about human mind. Semua benda dalam dunia ni memerlukan otak. So, kalau dapat control otak, semua benda la korang boleh buat.

Eh macam superman lah course ni. Semua benda boleh buat

Tau takpe.... :P

Kak, ape yang saya boleh kerja ye kalau belajar sains kognitif ni

Programmer, consultant, psikologist, lecturer, ergonomic expertise, designer, web developer, system expertise. Pilih la satu yang mane nak..

Kesimpulannya? 

Sebagai kesimpulannya, tujuan entry kali nih just na share pade yang bakal dapat cogitive science. cari lah maklumat sebanyak mungkin dulu pasal course nih. Course nih unik sebenarnyer sebabnya dia ada psychology + IT + Human factor(design) and etc. so kat situ korang da ade advantage in handling computer yang high level ok bukan cikai-cikai belajar word @ excel tu tau.

*Kalau nak info lebih lagi bleh check kat blog super duper senior  nih and sini jugak.*

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


 

Copyright 2016 © LabyRinth. Design by Ayu Barbydol