Saturday, July 13, 2013

Sains Kognitif ; The study of the mind


Assalamualaikum ape khabar adik junior? Cececeyh dah ade adik junior da skarang. Dengar kata result UPU dah kluar ek? Ade dapat Unimas tak? Cog.science? yeahh celet sket..

First of all, congrates berjaya dapat tempat kat IPTA. Tak senang weyh beribu yang compete tapi rezeki korang yang dapat. Lagi-lagi course ni. Kepada yang minta course ni tahniah sesangat sebab berani nak cuba sesuatu yang baru. Kepada yang tak pilih tapi dapat pulak, just jangan bersedih, kami senior dah rasa dulu dah semua tu. Meroyan, rasa nak mengilai, semua prasaan yang pelik-pelik semua keluar time tu. Akak sedia maklum (akak?? Haha..nak wat caner en da purba). Kami sedia maklum course ni agak sedikit pelik bunyi nya dan jarang disebut oleh ramai orang. Kitorang sendiri pun susah nak menerangkan pada orang-orang yang bertanya lagi-lagi  pakcik makcik susah nau nak kabor last2 bagi tau je lah course ni ade related dengan psychology ; the study of the mind. Tapi sebenarnya ia lebih daripada itu yang kamu junior perlu explore dan mendalami sebelum kamu judge apa itu cognitive science sebenarnya.

It is about perception, attention, thinking process, macam mana cara manusia berfikir boleh lead manusia itu dalam perkembangan personaliti. How cognition affect behavior? The role of cognition in problem solving and decision making. Untuk menguasai manusia anda perlu tahu bagaimana manusia berfikir.  Dalam cognitive field ni lah korang dapat peluang blaja semua ni.

To make it clearer, mari kita buat summary sedikit.. apa-apa yang melibatkan pemikiran (cognition) adalah major concern in cog.sc. Based apa yang kitorang blaja sepanjang 2 tahun ni, Cog.Sc terbahagi kepada banyak cabang. Secara kasarnya, secara kasarlah ye, sebenanrnye banyak lagi...



So, ape relatednye ketiga-tiga cabang tu? kalau korang perasan lah ye kesemua benda yang kita nak buat dalam dunia ni semua perlukan pemikiran yang betul. Deep thingking. Untuk buat semua tu kita perlu tahu bagaimana manusia berfikir. Yang 3rd year part psychology  tu tajuk kitorang punya Final Year Project masuk sem depan ni under clinical psychology. Tak sabar tu memang tak sabar gak, tapi tak sabar nak habis lah. Tak sabar nak grad yang paling penting tu :D So amacam? rasa-rasa course ni serasi tak ngan korang? Ape-ape pun welcome to Unimas ^_^. Kalau nak info lebih lagi bleh check kat blog super duper senior nih.






Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


 

Copyright 2016 © LabyRinth. Design by Ayu Barbydol