Monday, December 24, 2012

#Only in Sarawak#



Holla. Meet again. Reendu banget sama kamu deyh. Rendu aku juak sik? Mun sughuh klaka saghawak dengan indon, aku lagi terer hindon bah aku rasa. Ya iyalah kerana di rumah tu ibu ku lagi layan sinetron.  Eh ekau faham ke idok ni? Takpe skarang kita cakap guna bahasa bumi keyh. Hehe. Well  this is the last part of this semester where here comes for the study week. Wehuuuu~ Macam biase akhir-akhir semester ni saje nak bawak korang pegi shopping ole-ole untuk balik semenanjung nnt. Kita pegi Serikin oke!

Serikin tak jauh sangat dari Kota Samarahan . Kalau dari Unimas lebih kurang sejam stengah je la. Before sampai  kita akan lalu Batu tujuh, Bau then baru sampai and dia sempadan dengan Indon. Sebab tu majoriti peniaga kat sini indon.  Orang selalu sinonimkan Sarawak = hutan. Eh Engkorang ingat kat sini hutan je ke ade? Kitorang da maju oke! Takpe kali ni aku setuju . Kali ni jer . Sebab spanjang jalan memang 80% pokok which only found in Sarawak. look at the view below. Matahari dah terik pun kabus still ade. Pheww~




 If korang datang Kuching  wajib wajib wajib singgah Serikin untuk shopping. Seriuzz boleh sawan tengok brang-barang kat sini. Baju-baju dia sangat murah and the bezt part to enjoy was bab yang tawar-menawar, Korang letak la harga konfem konfem konfem dapat. Ya Allah heaven gileerr. Oke-oke da start sawan. Ubat plisss.eh eh salah duit plissss. hehe. 




Yang ni warung bakso persis di Indonesia and memang tante2  pun owner gerai ni. Korang bleh bayar dengan ringgit tak pun rupiah pun bleh takde masalah. Bakso dia…nang nyaman! mantantopp.  Nak datang sini kena gerak pagi-pagi taw. Sebab Sarawak dia cepat sangat panas pukul 9 pagi pun da terik giler da and jangan lupa bawak payung kalau tanak terbakar kayak udang goreng.




Finally we all sampai  at the end of pasar Serikin. Yang ni part buah-buah and sayur-sayur.





Paling-paling bezt tengok ni.tengok ni.hehehe




This is ulat mulong  or  ulat sagu. Eksaited sebab tak pernah tengok betul-betul. #Only in Sarawak# Tapi ya Allah geli gilerr tengok. Sekor 30 sen. Sihat gemuk-gemuk taw.  Makcik tu kate boleh goreng tapi kalau nak makan begitu saje pun sodapp. Tak yah sembelih keyh.hehe. Boleh la kalau sape-sape nak try makan. Tak sanggup mak nokss. Ade satu makcik ni siap beli bnyak  siap ambik pilih  pakai tangan lagi.. aku memang dah terjerit-jerit lah. Arghh makcik ni jangan daring sangat boleh takkk.




And yang ni pulak. Pulut kukus. Dimasak dalam periuk kera. Ala yang pokok periuk kera tu. So kreatif kan. Dalam dia ada pulut,kacang and sambal. Siryez sedap sangat uolls.

To korang-korang yang tengah amik diploma, asasi, matrik or STPM nanti masa apply degree pilihlah Unimas. Bukan nak promote ape la kan tak dapat royalti pun :P Tapi waktu muda-muda masih single ni la nak masanya nak merantau tengok tempat orang. Especially kat bumi Borneo ni. Kat sni lain sikit dengan culture semenanjung. Something yang sangat interesting to explore. Bukan kata belajar kaT Uni semenanjung tu otak tak berkembang. Well of course la Uni sane jauh lagi gempak kan tapi korang tak dapat rase culture yang lain dari yang lain macam kat sini. So saja nak suggest kalau-kalau korang memang ade niat nak blaja kat  Borneo ni u are alwez welcome my ladies and gentlemen. Unimas bezt, UMS lagi la orang kate cantik  sangat dekat dengan pantai. Plus boleh blajar klaka saghawak. Sangat-sangat interesting I tell u. Till we meet again in the next entry. Adios ^_^




Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


 

Copyright 2016 © LabyRinth. Design by Ayu Barbydol