Saturday, June 16, 2012

'never say never'





        Balik exam terus masuk bilik berangan-berangan jap lepas solat magrib tido sampai subuh. Lama-tak lama dia punya time complexity nak seru balik semangat belajar tu ingat 2-3 minit jer ker. Oke saja nak cerita kronologi orang frust macam esok lah the end of the w0rld and aku dak tak da pape peluang da nak tebus segala kekalahan. Humm kadang-kadang ni susa bila da set GOAL tinggi-tinggi tapi at the end ta dapat nak achieve semua tu. Kalau citer sal falsah-falsafah hidup ni rasanya aku lagi interested kalau kita buat apa-apa pun tapi still berpaksikan Allah contoh dia macam ni.. 'InsyaAllah kalau de rezeki bleh la dapat result bezt banyak ciket dari kawan lain kan' Tapi yang yang mostly orang sekeliling ni suka la kata 'Cita-cita tu biar tinggi baru la boleh capai, kalau nak aim kerja biar aim doktor bukan aim medical assistant je".

        Banyak la hangpa.. ingat senang ke nak recover dari kekecewaan selepas meng-set-kan goal yang tinggi kemuadian tersungkur di tengah jalan. Perit tau. Memanglah 'Do not ever give up' tak pun 'Never say never' kata abang Bieber. But as for me cukuplah aku berusaha mengikut level usaha yang aku mampu dan kemudian Allah yang tentukan untuk aku. Sebab bila aku start pasang harapan memang aku akan terus mengharap dan bila aku tak dapat kecewa dia bukan sikit punya luka bro. Macam yang jadi hari ni la..Cantik punya cita-cita kan yang aku akan dapat jawab dengan jaya dan gaya nya for exam tadi and include sekali apa hadiah yang akan dimiliki pastu bila da tersungkur dan terjelepok atas meja exam tadi Ya Allah...nak nangis mak..It is not because tak boleh buat tapi cuma banyak kecacatan2 yang tak boleh dibaiki. Sedih disitu.. As for now apa saja usaha akan terus aku serahkan pada-NYA. No more berangan melampaui batas agar bila kita tersadung tak lah sakit sangat. Sebab kita dah serahkan pada DIA.. Kalau dia nak bagi dia kan bagi, tapi kalau dia tanak bagi mungkin belum masanya untuk kita dapat semua tu lagi.

p/s : Based on metacomponent, an active learner is the one who plan one's own learning goal, monitor while they doing it and evaluate it after it is done. (Metacognition-thinking about thinking)



Pasal sekarang tengah EURO kan..goal aku ngan goal kaw same tak...?





Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


 

Copyright 2016 © LabyRinth. Design by Ayu Barbydol