Monday, June 3, 2013

Boys, what do you know about girls?


Aku ni perempuan. Perempuan ni sensitf. Sensitif tu maksudnya rapuh. Cepat beremosi. Sebab tu perempuan takbleh jadi pemimpin sebab emosi dia upside down. Itu takbleh dinafikan. Kadang-kadang tak faham dengan lelaki yang suka tweet pasal perempuan. Aku yang perempuan ni pun tak faham dengan diri sendiri. Konon lah tahu. Kemain update status ‘Perempuan ni berhati lembut lelaki yang baik akan layan perempuan dengan penuh kasih sayang’ Tapi bila isteri merajuk, kecik hati takda nya nak amik inisiatif betulkan keadaan. Mengada katanya buang tebiat. Lelaki sekalian, anda boleh kira belum layak kawen lagi kalau anda tak penah sikit pun cuba masuk dalam dunia perempuan. Takde lah pulak suruh teraii jadi perempuan. What I mean is, cuba faham dia.

Tahu kah engkau, perempuan sangat istimewa. Allah jadikan kami sangat istimewa. Kami boleh nangis dan ketawa dalam satu masa yang sama. Bila boyfren tak bagi bezday present boleh bawak nangis bila dia bagi pun nak nangis jugak. See how difficult we are. Kitorang ada banyak rasa yang kadang-kadang susah ditafsirkan. Perempuan kan complex ade 9 nafsu dan 1 akal. Remember? Ada time-time yang angin puting beliung. Sekejap terasa nak buat ni skejap tanak pulak. Skejap sedih sensitif tak tentu pasal. Macam mana nak cakap pun tak tahu. Bila welloz merajuk takda lah sampai nak mintak petikkan bunga refflesia buat modal nak pujuk. Cukup just a piece of attention. A piece ha kauu. Tak perlu pun banyak-banyak. That’s a woman.



Kadang-kadang lelaki kata ‘perempuan ni mengada sensitif sangat, cuba keras sikit’. Bukan kami mahu begini tapi memang dah diciptakan begini. Adakah kamu mahu nafikan nikmat dan ciptaan tuhanmu? Sebab tu prempuan amat memerlukan peneman yang betul-betul faham dia. Boleh layan kerenah dia. Tak minta banyak pun sekadar perhatian yang tak berbelah bahagi. Senang kan? Tak guna duit pun. Lend them ur heart, hand, ears and eyes for them. To man out there, hidup kamu dikelilingi perempuan. Ibu, kakak, adik. Learn how to understand them so that y’ll know how precious are they in your life sebelum terlambat
.


# It is about me do not understand world or world do not understand me 
or perhaps u do not understand me? You choose. #  





Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


 

Copyright 2016 © LabyRinth. Design by Ayu Barbydol