Sunday, March 2, 2014

Trip to Bako National Park, Sarawak


Assalamualaikum

Hah! Yesterday was our whole day trip to BAKO National Park. Before graduate haruslah menjelah Sarawak dulu. Takde la orang tanye da jalan mane je? Erk Kuching-samarahan-serikin. Malulah woii tiga tahun kat sane tapi tak jalan memane. So we all decided untuk pegi dengan geng-geng gegulz je. Lelaki are not allowed. Hihi. Ape yang ade kat Bako? Basically dia hutan. Macam Taman Negara yang kat Pahang tu jugak. Korang boleh hiking, mandi-manda kat Pantai Bako, tengok waterfall, tengok serpent rock, tengok khinzir hutan dan tengok kelip-kelip yang cantik sangat Masya Allah.

Aku seru kat sini kawan-kawan @ adik-adik yang bakal further study datang la sini. Datang melawat sehari dua mana feel. Try la duduk sini stahun dua. Balaja sini ke. Kawen orang sini ke. You will see you will feel the beauty of Sarawak.

To me yang paling interesting dia punya language. So far walau pekat cane pun cakap orang  Kelantan, Terengganu, Perlis, Sabah aku still dapat catch up. Kat sini engko bulih ternganga bila dorang start conversation. Penah skali kat airport, aku aim makcik ni mesti orang Melanau kot. Dia ramah sangat citer pasal anak dia *aku rasa la*. Dia asik cakap “Boy….blablabla boy lalallala boy…boy” So aku conclude dia cakap pasal anak dia yang bernama boy. Rasanya la. The awkward moment was bila aku tak tau nak respond cane. Aku try balas cakap semenanjung so that dia realize yang aku bukan orang sini and so that dia faham yang aku tak boleh process apa yang dia cuba sampaikan. Unfortunately not. So the best that I can did was just to pronounce “Owh..iye ke?Aok Hihi..owhh sik lah..hahaha..” Shame on you zafirah. Haha. So lets continue with the journey to Bako.

First thing first before nak pegi baiklah kiranya anda call dulu pakcik ni. Tanye cuaca macam mane. Sebab masa kitorang sampai kat jeti tu hujan so takleh naik bot nak heading terus ke Taman negara tu. Delay dari 11-11.30-12-12.30 baru dapt naik. Klau korang bermalam takpe tapi kalu nak gi satu hari je pastu hujan pulak susah la tak sempat nak hiking nanti. Call je pakcik ni and cakap cemni.


“Pakcik, kamik mok nanyak. Kamik mok pegi Taman Negara hari tok. Cuaca sinun oke sik?”


Haaa da kluar dah. Hebat dah hebat. Pastu tanye la pasal price ke pape ke tanye je. Pakcik tu baek.

Bila sampai jeti kene naik bot ke untuk ke Taman Negara 1 bot RM 96 boleh naik 4 orang. Kami ade 20 orang so amik 4 bot. Pejalanan naik bot dalam lebih kurang 20 minit

Masuk ke Taman negara har ga RM 10. Maksudnya bujet sorang dalam RM 34 sahaja kalau tak bermalam. Kalau nak bermalam deal ngan pakcik tadi jugak. Dia cakap kalau nak bermalam tambah RM 70 seorang termasuk penginapan dan barbeque. 


Tunggu turn nak naik bot


Jeti Bako


 "Eh tudung gua ok tak??"

 Scenary atas bot



"Fuh awek cun amik gamba, control-control"

Haha. nak habaq kat hangpa  kat sini binatang semua bergerak bebas ye.

Termasuk la oink oink ni jugak. Menggulupur lari tau bila nampak dia ni. 
Boleh pulak dia begerak bebas kat sini kan



Lepastu kitorang hiking. Yang depan skali tu sentiasa dalam mood besedia. 



Tarakuca tarakucacaca. Seronok sangat tu dik


"wa la orang first hiking pakai hi cut boot lu taw. Gila sakit kaki. Da la kasut tu tinggi".




Jyeahhhh kita da bejaya tawan daerah ini. esok kemana pulak kita?


on the way balik. Rilek je kan tak pakai life jacket.



Actually nak sangat dapat tengok ni. tapi tempat ni jauh lagi. FYI kitorang cuma pegi checkpoint yang paling dekat je. Sebab tak cukup masa. Better kalau nak pergi lame-lame siskit la baru dapat rasa semua checkpoint
























Last but least, this is us. Final year, final semester Bachelor of Science (Cognitive science) 
Universiti Malaysia Sarawak batch 2011-2014.
May Allah ease our journey towards the end of this semester. 
Aminnn.








Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


 

Copyright 2016 © LabyRinth. Design by Ayu Barbydol