Tuesday, September 23, 2014

Bakal fresh graduate yang tengah cari kerja


Power sungguh internet ni dari sebesar-besar sampai sekecik-kecik benda smua boleh carik. Example nak reply interview invitation pun depa da ajaq.

Eh eh belum tau lagi kan? Zafirah da habis belajar. mihimihimihi. Internship pun dah habis. Report pun da hantar. Alhamdulillah lega da habis belajar ni rase dia betul-betul macam baru lepas berak. cane tu? penah berak kan takkan nak explain pulak. So this is the beginning of adult life. Da nak masuk middle adulthood katenyeer. Dah nak kena sara diri sendiri. Allah. Terasa betul nak kembali tadika. Main lobang tikus. Tak pening pikir duit. Carik kerja lagi. Well this is what we call life. Nak bina masjid, harus la kerja kan. Rumah pun tak dapat bina lagi cemane nak bina masjid. hoiii kawen tu pembuka rezeki tahuu? kekeke.

Before habis intern lagi aku da sibuk-sibuk carik kerja. Jobstreet tu dah 40 kerja aku apply tapi haram nak panggil interview. Kat sini nak bagi tips sikit, untuk job hunter macam iolls ni takpayah la apply through jobstreet. Ok bukan tak payah. Apply la jugak tapi at the same time ambik information pasal company yang ade vacancy tu lepas tu apply manually. Send email dekat depa kasi cover letter, attach sekali dengan resume. Sebab aku dah try and cara macam tu lagi cepat dapat feedback. Alhamdulillah so far dah dapat 4 interview tapi yang ke-4 tu baru nak pegi. hehehe. Pasalnye yang tiga lagi tu dorang offer dekat KL. Actually memang nak avoid keje kat sane. Even tak brape jauh sangat pun Banting ngan KL. As for me KL tu macam semak siket la. Too much of people. Life cost jangan cakap la. Kalau gajah tu orang, gajah pun boleh kurus. I prefer to work in Bangi, nilai, putrajaya, klang or shah alam ke. Shah alam tu pun choice yang paling last kot sebab lebey kurang je. Seeee nak dapat mane gadis milenia jiwa kampung-kampung macam aku. wootwoot. sawet sangat kan. Sakit perut mak mentua denga oii. 

Ni ade some of the websites for job seekers yg nak share dekat uolls. Tapi jangan men blasah je. Make sure dulu tu company ape. Betul ke tidak company tu wujud. Buat research sket la bagi menggelakkan sebarang penipuan. Bukan ape, takut betul kes-kes kene tipu ni. Alih-alih kang dia jualnya kau naya kan. Beware of those dogs ok. Orang-orang macam ni suka ambik kesempatan bila kita betul-betul tengah semangat bertebar-tebaran nak cari kerja. Iyelah fresh graduate kan. 

Mudah.my  *klik dekat jobs*

Good Luck ye. Semoga kita sama-sama dapat kerja. Aamiin aamiin. Doakan jugak semoga zafirah lepas interview hari khamis ni ok aamiin. hehe. muahhh ciked. Eh awak! belum join giveaway kita kan? meyh la join SINI.


Break a Leg!





Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


 

Copyright 2016 © LabyRinth. Design by Ayu Barbydol